Gartneriet i Vejrup …

Af Johannes Holm, Vejrup

Vejrup Gartneri set fra Tjørnealle – ca. 1965.

Man ser ikke meget til gartneriet, men det er der, og har været der længe, helt siden midt i 30’erne. Det var Viggo Jessen, der startede et mindre gartneri, med helt almindelige blomster og grøntsager, solgt i egen butik, der havde front mod Storegade.

I 1948 blev forretningen solgt og overtaget af et par unge mennesker, Mary og Henry Iwang. Henry var udlært gartner og havde været på Beder Gartnerskole for at blive ”en rigtig gartner”.

Det var hårdt, siger Mary, nu mange år efter. Vi havde ingen penge, og vi kunne kun komme til lånte penge mod kaution. Det prøvede Henry at få ved flere, også hos dr. Iversen, men ingen ville være med. Det var nok, fordi man ikke rigtigt troede på ideen. Men det gik, en bank forbarmede sig over os, og vi kunne nu udvide, helt som Henry havde planlagt. Senere byggede vi tre store glashuse.

Vi sled i det, meget endda. Vi fik to dejlige børn, og der var nok at se til. Jeg var med til det hele, passe drivhus, flytte tusindvis af planter, lave mad til medhjælperne og passe godt på den, til tider, meget stramme økonomi.

Forretningen med facade mod gaden blev nedlagt, det var for småt, og Henry ville hellere lave mange blomster, og sælge dem i portioner til andre gartnere. De kom fra hele oplandet, og resten af blomsterne kom på auktionen i Esbjerg.

Det blev en lidt anden tilværelse, den var på en måde nemmere, også fordi vi ikke mere havde folk rendende hele tiden. Vi var også trætte af, at folk om vinteren slog på ruden og ville have jordbær.

Julestjerner var for os meget afgørende. Vi producerede og solgte i titusindvis over hele landet og til eksport. Desværre blev Henry syg og efter en periode måtte vi sælge gartneriet. Det var ikke rart, for vi var netop omkring 50 år.

Plantefabrik…

Nu handler det om bregner, i millionvis af bregner bliver der hvert år produceret i gartneriet: Minibregner, mellemstore bregner og lidt af de store. Det hele på nær et par procent går til eksport.

Da Kirsten og Steen Uldall Pedersen overtog gartneriet, blev det ryddet totalt for, hvad der var af planter, for nu skulle der satses på den lille og diskrete enhed og kun den, for der skulle laves mange.

Rengøringen blev der gjort meget ud af, for sygdomme i den nye produktion skulle for enhver pris undgås.

Hvorfor kun lave bregner? Fordi jeg er god til det, siger Steen Uldall Pedersen.

Om forfatteren:

Johs. L. Holm, der har boet i Vejrup siden 1965, er født i Toftlund 1937. Tidl. salgskonsulent (landbrugsmaskiner) og leder af Vejrup Sognearkiv. Adresse: Vibevej 11 Vejrup, 6740 Bramming. Mail: