Detailhandel i Vejrup.

Detailhandel i Vejrup i 75 år – udgivet af Vejrup Sognearkiv i forbindelse med indvielse af “Min købmand” den 5. december, 2015. Forfattet af Birger Henriksen.

Vejrup Sognearkiv ønsker byen tillykke med den nye købmandsbutik.

Forord.
I Sognearkivet har vi snakket om, at vi burde ”lave et eller andet” i forbindelse med indvielsen af byens nye købmandsbutik. Efter lidt snak blev vi enige om at lave EN FOLDER. Det blev så til dette hæfte på 24 sider – en velvoksen folder kan man vel godt sige. I hæftet har vi valgt at berette om hvad der har været af almindelig detailhandel i Vejrup gennem de sidste 50 – 75 år. Det er ikke lige meget stof vi har kunnet finde om alle forretninger, men vi håber da ikke, vi har glemt nogen.

Vi ved godt, at der har været lidt brødudsalg og manufakturhandel hist og her i Vejrup Storegade, i nr. 5 hos Signe og Aksel Olsen, og vi har da også hørt om skrædder Friis på hjørnet af Møllevej og Vejrup Storegade ligesom det heller ikke har forbigået vores opmærksomhed, at vi havde en saddelmager Jørgen Lerche Kristiansen i nr. 8 på Vejrup Storegade.

Vejrup Købmandsgård, som den så ud omkr. År 1900.

Vejrup Købmandsgård, som lå på Vejrup Storegade 17, blev opført i 1897. I 1948 overtog Alfred Bjerre Nielsen, sammen med sin hustru Alice, forretningen efter sine forældre. Samme år flyttede tidligere filialbestyrer i Vejrup Sparekasse, Sparekassen Sydjylland m.v., Svend Egon Poulsen, til Vejrup sammen med sine forældre. Efter endt skolegang i 1949 kom han i lære hos Alice og Alfred Bjerre Nielsen. Hvordan det var, fortæller han gerne et par historier om. -Jeg blev ansat som lærling d. 14. marts, 1949. Ansættelsen var med kost og logi, men da der var lidt trange forhold hos købmanden, kom jeg til at bo hjemme. Arbejdstiden var, for en knægt på 15 år, temmelig lang. Vi skulle møde kl. 07.00 hver morgen og fik ikke lov at gå før omkr. Kl 18.00. Fredag blev klokken 21.00 før vi fik fri og om lørdagen var den 15.00. Så en arbejdsuge på omkring de 65 timer var reglen. Og det var der ikke nogen der tog notits af, sådan var det jo bare.

Købmandsgården først i halvtredserne. Fra V: Alfred Bjerre Nielsen, Svend Egon Poulsen og Hans Fogh.

-De fleste varer skulle vejes af til kunderne. Mel, sukker osv. kom hjem i 50 eller 100 kg’s sække. Spegesild, sirup og brun sæbe m.m. kom i tønder. Og en del af mit arbejde var jo at bakse rundt med disse store sække og tønder. Det var der ikke nogen der kunne se noget galt i dengang. I dag var den aldrig gået, og godt det samme. -Der var 4 ugentlige vareture. Man havde selvfølgelig varer med ud og, i mange tilfælde, havde man æg med hjem. Alle havde en ”Kontrabog” hvor der blev ført regnskab med hvor meget man skyldte købmanden. Der var også tit ordresedler med mælkekuskene som kom ind ”fra landet” til Vejrup Mejeri. Ordrene skulle så være klar til når mælkekusken kørte retur. Og det var ikke altid lige nemt at nå.

Hans Fogh på varetur i midten af 50’erne.

-I slutningen af 40’erne og begyndelsen af 50’erne var der stadigvæk rationering på visse varer. Og så var der jo al bøvlet med rationeringsmærker. Man skulle være ”over” kunderne – hvis de kunne snyde med rationeringsmærkerne, gjorde de det.

-Manufakturhandel var der også, idet Alice Bjerre Nielsen i en længere årrække, drev sin egen butik som lå i forlængelse af købmandsbutikken. Manufakturbutikken var oprindelig drevet af Anne Fogh som startede den i slutningen af 50’erne og holdt ved indtil begyndelsen af 70’erne.

-Om det var ”de gode gamle dage” ved jeg ikke. Vi havde det såmænd godt nok set med datidens øjne. Det var en anden tid med andre måder at se tingene på end i dag. Men noget jeg husker med glæde var det liv der var i byen dengang: postbudene kørte ud fra Vejrup Station, bageren var i fuld sving, på mejeriet arbejdedes der på højtryk og hos slagteren var der også en del folk i gang, og så må vi jo ikke glemme de 2 købmandsforretninger. Og gik man længere ned af gaden, kom man til gartneren, som, udover selve gartneriet, også havde en butik med blomster m.v.. Jo, der var liv i gaden. I 1977 forpagtede Ruth og Bent Callesen Købmandsgården. De drev forretningen videre samtidig med, at Alice Bjerre beholdt sin manufakturforretning nogle år.

Alice og Alfred Bjerre Nielsen her sammen med Bent Callesen ved overdragelsen i 1977.

I 1986 lukkede Købmandsgården og få år senere blev bygningerne revet ned og en epoke på næsten 100 år var slut. I 1990 blev de andelsboliger, som vi kender i dag, bygget.

Købmandsgården nedbrydes i 1989.

Ester og Tage Jensen.

Købmandsbutikken på Vejrup Storegade 34 skulle, efter sigende, være opført første gang i 1908 og har haft forskellige ejere i tidens løb. Den ejer, som stadigvæk huskes af en del, er Tage Jensen som drev butikken sammen med sin hustru Ester i perioden 1944 – 1983. Ester og Tage Jensen overtog forretningen fra en Valdemar Marius Vogensen gift med Jenny Petrea Mikkelsen.

Vejrup Storegade 34, 1945

Butikken var ikke særlig stor, set med nutidige øjne, og der var ikke noget der hed selvbetjening. Købmanden stod bag sin disk og tog de varer ned fra hylderne som kunden ønskede og vejede dem af i den ønskede mængde.

Tage Jensen bag sin disk – ca. 1950.


Herunder: Som selvstændig må man ”være om sig”. Her er Tage Jensen med et reklamefremstød ved byfestoptog i 1956.

Hans Johnsen ta’r over.

Hans Johnsen fortæller: -Jeg havde dengang arbejdet på Vejrup Andels Grovvareforretning i 8 år og ved en tilfældighed blev jeg opmærksom på, at Ester og Tage havde forretningen til salg. Min kone Jytte og jeg havde fået en søn året før og jeg ville gerne være selvstændig, så jeg kunne være hjemme, når han skulle sendes i børnehave og senere i skole, så det var grunden til jeg valgte at blive købmand.

Dengang i 1983 var omsætningen ca.1.000.000,-årligt og det var jo nødvendigt med en større omsætning så ret hurtigt blev der bygget til så forretningen blev på 250m². det var samtidig med, at den anden købmandsforretning i byen lukkede.

Ved starten i 1983 hed butikken HOKI som var navnet på grossisten. I starten købte jeg en stor kopimaskine og lavede selv ugetilbud som blev postomdelt. Ret hurtigt derefter startede det med kædetilhørsforhold og massiv markedsføring. Således har butikken været med i følgende kæder: Ekstra – HJ. Super – Focus – Merko – Spar og til sidst Min Købmand.

Der er sket en jævn og positiv udvikling gennem alle årene. Det har selvfølgelig ikke altid været lige let men slutter nu med en omsætning på ca. 6.000.000,-årligt. Det glæder mig, at det er lykkedes med ideen om at bygge en ny butik på den centralt beliggende grund i Vejrup. Jeg har oplevet meget og haft en dejlig tid som købmand. Jeg har haft tid og lyst til at varetage adskillige tillidsposter såsom bestyrelsen for Co Jylland – i bestyrelsen for Edeka Danmark vores grossist – i Regionsrådet for Edeka Danmark – formand for Kædeudvalget dengang det hed Focus – medlem af vinudvalget i Edeka Danmark osv.

I min tid som købmand har jeg arrangeret og deltaget i mange udlandsture hovedsageligt til vinhuse startende med Frankrig og Tyskland men senere også Italien – Spanien – Portugal – England – Skotland men også så langt væk som Chile – Argentina og Sydafrika. Lokalt har jeg været formand for Borgerforeningen i en periode. Er formand for Vejrup Vandværk og kasserer i Bjøvlund Vandværk. Kasserer i Vejrup agtforening og sidder i flugtskydningsudvalget. På den private side har livet budt på nogle udfordringer for mig. Som nævnt var jeg gift med Jytte da vi overtog forretningen, men vi blev skilt og hun flyttede til Esbjerg med børnene Michael og Malene inden Michael skulle begynde i skolen. Således gik min drøm fra overtagelsen af forretningen ikke i opfyldelse. Jytte er senere kun 48 år gammel død af kræft.

I 1992 mødte jeg Hanne, som efterfølgende flyttede til Vejrup med sine to piger Ann-Britt og Christine. Vi fik 23 gode år sammen inden hun pludselig døde nu umiddelbart før vi skulle stoppe med forretningen. Når jeg er sammen med mine to børnebørn Agnes og Anton, ser jeg at livet går videre og næste generation er godt på vej. Heldigvis.
Hans Johnsen.

Korsvejens købmand.

Korsvejens Købmandsbutik blev bygget i 1929 ved det vi også kalder Rebelsigkrydset. I 1947 overtog ægteparret Betty og Hans Lygum Pedersen butikken og drev den sammen frem til 1986. Mange gamle
elever fra Vejrup Skole vil også kunne huske Hans Lygum Pedersen som chauffør i skolebussen.

Peder Skomager

Eller Peder Jørgensen Madsen, som var hans borgerlige navn, havde sin butik i den vestre ende af byen (Vejrup Storegade 41). Her kunne man få et par nye træsko eller få ordnet de gamle. En overgang i tresserne
kunne man også få en hotdog eller en is idet Peder Skomager drev en lille kiosk i en del af forretningen. Og kiosken var, efter hvad Peder selv kunne fortælle, en kæmpe succes. Han kun berette om bilkøer der strakte sig helt ud til hovedvejen ligesom han heller ikke undlod at berette om de ”enorme summer” han måtte afregne i moms. Peder Skomager startede sin lille forretning i Kirkediget 3 hos sine forældre Cecilie og Elias Madsen.

Barbereren.

Eller Arne Nielsen, som var hans rigtige navn, havde en 2 – delt forretning. Hvis du gik ind til højre kunne du købe tobak, aviser og blade, diverse drikkevarer, lidt slik samt tips og lotto. Det var også her der var udlevering af medicin fra Gørding Apotek. Gik man til venstre kunne man blive klippet og/eller barberet
og ellers få en ajourført udgave af den aktuelle verdenssituation.

Døgneren

I begyndelsen af 80’erne lukkede Arne Nielsen ned og stedet blev overtaget af Gerda og Jan Wolf som, i 1984, åbnede Vejrup Døgnkiosk. Efter nogle år overtog Marianne Nissen ”Døgneren” for en kortere periode inden Gunner Thomsen tog over i mere end 20 år. De sidste 4 – 5 år af dens levetid, blev ”Døgneren” drevet af ægteparret Nguyen.

Henry Lautrup.

”Skal vi ha’ lidt på tanken” Dette, eller lignende spørgsmål har mange kunder på Tanken fået af Henry Lautrup. Udover benzinen, var der forskellige kioskvarer i butikken. Man kunne købe en ny cykel eller få den gamle repareret. I vinduet havde Henrys svigersøn, Bent Nørskov, udstillinger af det sidste inden for radio og TV.

Vejrup radio og TV Ud over udstillingen hos sin svigerfar, havde Bent Nørskov sit værksted på Vinkelvej, lige bag ved tanken – det der i dag hedder Vejrup Storegade 11D.

Vejrup Mejeri.

Vejrup Andelsmejeri blev bygget i 1892. Udover selve mejeriet var der et mejeriudsalg. Efter lukningen i 1980, fortsatte Alfred Olsen endnu nogle år med salg fra butikken. I dag har Bramming Boligforening lejligheder på grunden.

Vejrup Slagterforretning.

Vejrup Storegade 19. Her havde Mads Jessen oprindeligt sin vognmandsforretning. Ejendommen blev i 1919 overtaget af Hans Hansen, som indrettede slagterforretning.
Abeline og Hans Hansen (ca. 1935).

Til højre ses Vejrup Storegade 19 i 1919. Billedet til venstre er fra 1993 Efter Hans Hansens død i 1947 overtog sønnen, Sigfred Hansen forretningen, som han drev frem til 1959. Forretningen blev i 1959 overtaget af Aase og Niels Holm. De drev forretningen, indtil den lukkede i 1998.

Vejrup bagerforretning.

Storegade 15 (Vejrup var bygget i 1900, 0g der har været bageri fra 1906. Bageovnen var en stenovn, som der blev fyret med brænde og tørv i, stod i et baghus, og holdt helt frem til slutningen af 1970’erne, hvorefter der blev sat en elektrisk ovn ind.

Storegade 15 (ca.1915) Matthias Frøsig drev bageriet sammen med en kompagnon fra 1925 til 1929, hvor familien udvandrede til USA. I 1999 var efterkommere af Matthias Frøsig på besøg i Vejrup.
Familien Frøsig ved bageriet (ca.1927)

I 1946 overtog Hans Jensen bageriet for 59.000 kr., med i handelen fulgte bagerbilen, en Chevrolet personvogn, som var lavet om til varebil med et par hylder og en dør bagi. Foruden bager Jensen var
der en svend og en lærling i bageriet. Hans’ kone Lily og en ung pige ekspederede i butikken. Johannes Lund var bagersvend i bageriet i mere end 30 år.

Bageriet havde en ugentlig brødtur og kørte også ud med rundstykker om søndagen. Pinsedag var en travl dag, da leverede bageriet morgenbrød til Korskroen, Endrupholm og Endrup Møllekro.
I midten Hans Jensen, th. bagersvenden, Johannes Lund (1965)

Bageriet leverede også brød og kage til Vejrup Kro. Dengang var der
store fester på kroen, og der skulle mange gange leveres
suppehorn, tarteletter, kransekage og lignende til 160 personer. De, der var unge i 60’erne og 70’erne husker sikkert også, at man efter bal på kroen eller andre steder i omegnen kunne købe rundstykker ud ad et kældervindue.

I 1979 solgte Lily og Hans Jensen bageriet til Mie og Leif Jensen, som kun drev forretningen i kort tid. Sidste ejer var Ole Nielsen, søn af købmand Alfred Bjerre Nielsen. Bageriet blev revet ned i 1989, og så blev andelsboligerne bygget på grunden. I Vejrup Sognearkiv findes Lily Jensens erindringer fra tiden i Vejrup Bageri.

Hun fortæller bl.a. om tiden ind under jul: “De første forberedelser til julen var at købe ekstra varer ind. Johannes Lund og Hans stod for indkøbene til bageriet. Nogle af chokoladevarerne blev købt hos brødrene Sørensen i Vejle. Sælgeren, Hagedorn kom rejsende med toget til Vejrup. Det var gerne ved 11-tiden, han kom, og så fik han sin middagsmad sammen med bagerfamilien og de ansatte. Bagefter skulle der kigges på sortimentet, og det foregik inde på stuebordet. Det var altid spændende at se årets varesortiment. Der blev købt forskellig chokoladekonfekt og så selvfølgelig mandelgaven, marcipangrisen, den kunne ikke undværes. Den skulle stå i vinduet. Da der var set grundigt på varerne, var det tid til en hyggesnak og en kop kaffe. Så pakkede Hagedorn sin kollektion i kufferterne, og der blev ønsket en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Hagedorn boede gerne på Vejrup Kro. Når varerne kom hjem var Lily og den unge pige altid spændte på at få dem pakket ud og få stillet julechokoladen på hylderne. I bageriet lavede de altid de flotteste chokoladefigurer pyntet med marcipanroser til udstillingen i vinduet. Alle gik meget op i at pynte forretningen til jul. Et år hjalp Lily, Hans og deres to piger hinanden med at flette 100 røde og hvide hjerteposer, som de hængte op under loftet. Hele december måned stod der en tændt juledekoration på disken i butikken. Mange gange om dagen blev bagerfamilien ønsket glædelig jul af kunderne, så julestemningen bredte sig. Der var store forberedelser i bageriet med at bage tarteletter, småkager, kransekager og meget mere. Pebernødderne var det værste, det var noget pillearbejde. Der skulle bl.a. være friskkogte klejner hver dag. Der var også husmødre, der selv lavede deres småkagedej og kom ind i bagriet for at få dem bagt. Arbejdet foregik i højt humør. Arbejdstiden i bageriet kunne være svær at beregne, men Lily mindes ikke, at deres svend og lærlingene var så nøjeregnende med arbejdstiden. Ingen forlod bageriet, inden der var gjort rent og alt var klar til næste dag.

Dengang var det også almindeligt, at der blev stegt ænder og gæs i bageovnen juleaftensdag. Det var gerne Hans, der havde ansvaret for stegningen. Den dejlige duft fra bageriet glemmer Lily aldrig. Selv om det havde været en travl formiddag, var det også festligt og hyggeligt. Da alle var færdige i bageriet og forretningen, fik man en velfortjent julefrokost og hyggede sig. Så glædede man sig til 1. og 2. juledag, hvor forretningen var lukket. Der blev snakket lidt om nytårsaftensdag, som også var en meget travl dag. Julefrokosten sluttede med, at man ønskede hinanden en rigtig glædelig jul.

Andersens møbelhus.

I en periode på 5 år, 1976 – 81, drev Hans Andersen sin møbelforretning i på Vejrup Storegade 63. Før ham var Vejrup Forsamlingshus. I dag har vi Nielaus A/S på adressen.

Fra idé til virkelighed. Ny købmandsbutik i Vejrup.
Af Else Holberg Truelsen, på vegne af Vejrup lokalråd.

Det som har fyldt meget i det lokale arbejde i Vejrup, inden for de par år, er opførelse af en ny butik. For snart to år siden begyndte flere borgere i Vejrup, at overveje om ikke det var på tide, at få bygget en ny butik i Vejrup. Én af fortalere var også den nuværende købmand Hans Johnsen, som kunne oplyse at hans købmandsbutik ville være svært at sælge videre, da der ingen udvidelsesmuligheder er. I Vejrup var stemningen både for og imod en ny butik. Nogle borgere syntes det var et godt og et nødvendigt tiltag, andre mente det ikke ville kunne lade sig gøre.

En gruppe af lokale borgere bestående af Lars Utoft Nielsen, Leif Bjerre Hermansen, Niels Peder Regel, Hans Jørn Madsen og Svend Erik Gejl Uhd sætter sig for at undersøge mulighederne for at bygge en ny butik. Hermed starter en lang proces med forhandlinger med bl.a. bank, kreditforening, banker, Dagrofa, advokat om mulighederne for at opføre en butik. Undervejs er arbejdsgruppen også i tæt samarbejde med Dianna og Ivan Jensen som har sponsoreret grunden til formålet.

Mandag d. 7. april 2014 er der indkaldt til borgermøde om projektet. Det er med stor spænding at mødet afholdes, hvor stor vil opbakningen være? Det vidste sig, at der var ingen grund til bekymring. 225 vejrupborgere mødte op til mødet. På mødet bliver der givet grundig information om hele projektet. Der blev også redegjort for økonomien, som betinger, at man lokalt skal tegne sig for aktier til 2 millioner. Aktierne tegnes i Vejrup Invest A/S, som så bygger butikken, og derefter forpagter bygninger og inventar ud til en købmand.

Aktiesalget startede også denne aften, og ca. 45 husstande benyttede sig af muligheden for straks at støtte projektet. I de kommende uger vil alle øvrige husstande få besøg af de frivillige, som har meldt sig som ambassadører.

Den lokale opbakning er som sagt stor og i løbet af nogle måneder har aktietegningen nået de to millioner.
Det skulle vise sig at være lang vej endnu. Byggetilladelse, kreditforening, Dagrofa, banken, ny ansættelse af købmand. Det hele skulle spille sammen og alle dele var afhængige af hinanden. Ved næste store borgermøde først på året 2015, er der igen borgermøde og der nedsættes en bestyrelsen for Vejrup Invest. Bestyrelsen kommer til at bestå af Klaus Ising Hansen, Allan Fogh, Sannie Riisager Regel, Lone Hjort, Leif Bjerre Hermansen, Svend Erik Gejl Uhd, Hans Jørn Madsen og Per Burkal.

Det at få ansat en købmand, skulle vise sig slet ikke at være så enkelt. Der kom til at gå et par ekstra måneder inden den rette købmand var fundet og en købmand som opfyldte de betingelser som Dagrofa stillede. Endelig ved byfesten d. 6. august kunne det offentliggøres hvem der var den nye købmand. Søren Grejsen fra Bramming blev budt velkommen med klapsalver af knap 300 mennesker.

Søren Grejsen er ud af en købmandsfamilie i Bramming. Sørens far C.C. Grejsen drev i mange år en købmandsbutik på Engsvinget i Bramming. Formand for Vejrup Invest A/S Sannie Riisager Regel bød
velkommen til alle også til den nye købmand Søren Grejsen.

Samtidig med velkomsten af den nye købmand, blev de første spadestik til byggeriet taget af byrådspolitiker John Snedker, den lokale entreprenør Ivan Jensen og en repræsentant for Nordsøbyg. Byggeriet kan endelig tage sin begyndelse og skal stå færdig til jul 2015.